Copii de ambele sexe pot trăi angoasa castrării, iar aceasta apare în urma conștientizării diferenței dintre sexe.
Băieții obsevă că sora sau prietena sa nu are penis. Se întreabă dacă l-a pierdut, dacă i-a fost tăiat și se gândește cu spaimă dacă nu cumva va păți la fel. Baiatul poate fi dezamăgit și în momentul în care află că nu va putea niciodatăsă nască, să aibă în burtică un copilaș.
Fetițele observă și ele căfratele sau un prieten are o țevuță prin care urinează și se întreabă dacă cumva a avut și ea așa ceva și a pierdut-o . Se poate gândi și că îi va crește și ei când se va face mare.
Micuțul în vârstă de 3 anișori va fi capabil să recunoască diferența dintre sexe și să răspundă la întrebarea ”Ești băiat /fată?”. Pe la vârsta de 5-6 ani copilul va afirma ”Sunt băiețel /fetiță pentru totdeauna”.
Fiecare gender este nevoit să înțeleagă că nu poate fi în același timp și băiat și fetiță, să se accepte așa cum este și să se identifice cu părintele de același sex. Așadar, este nevoie să discutați cu cel mic, să îi răspundeți cu calm și răbdare la întrebările pe care vi le adresează. Luați în seamă problemele și nelămuririle copiilor dumneavoastră , fiindcă au nevoie să se simtă înțeleși și protejați.
SURSA: ”Sexualitatea copiilor explicată părinților”, Ed. MINERVA
|