• Adresa :Sos.Viilor,Nr92,Bloc4,Scara8,Ap4,Parter
  • Email :psihologulajuta@gmail.com
  • Telefon : 0762639680
/ Blog
Acasă » 2015 » August » 26 » IMPORTANȚA BUNICILOR ÎN VIAȚA COPILULUI
08.58
IMPORTANȚA BUNICILOR ÎN VIAȚA COPILULUI

                                                                          

     Copiii sunt apropiați de bunicii lor și le place să își petrecă timpul cu ei. Ei pot invața de la aceștia despre moștenirea culturală și despre istoria familiei. Astfel, vor simți un puternic sentiment al apartenenței.

     Un alt avantaj este acela că bunicii au mai mult timp disponibil pentru a se juca sau a citi nepoților, ajutându-i astfel să își dezvolte abilitățile de comunicare și de învățare. Îi puteți ruga pe  bunici să se înregistreze când citesc o poveste și să le-o puneți copiilor să o asculte înainte de culcare.

     Majoritatea bunicilor au hobby-uri precum croșetatul, sculptatul în lemn, pictura, muzica etc  pe care adora sa le transmită mai departe nepoților. Faceți tot posibilul să le cumpărați copiilor ce au nevoie pentru a învăța alături de bunicii lor. Își vor dezvolta creativitatea, dexteritatea și poate chiar vor descoperi ca au talent într-un anumit domeniu.

     Este important să vă învațați copii să își iubească si să își respecte bunicii. Nu le permiteți să fie nepoliticoși sau să le strice obiectele din casă bunicilor.

     Majoritatea  bunicilor au o experiență de viață vastă, cunosc multe întâmplări reale care le dau drept exemplu copiilor. Prezența și contactul cu persoane din alte generații grăbește însă în mod semnificativ capacitatea de raspuns a creierului copilului la stimuli. Bineinteles că există, rareori, și cazuri în care exemplele folosite pot fi greșit înțelese de copii sau chiar povestirile în sine conțin informații periculoase pentru micuți. Astfel, este necesar să discutați cu bunicii să să îi rugați să facă o selecție a informațiilor și întțmplărilor pe care le relatează nepoților și să seasigure că aceștia au înțeles mesajul transmis.

     Fara doar și poate, bunicii înteleg mult mai  bine importanța alimentației să­­natoase, a unui organism. Pentru că dispun de mai mult timp, vor încerca să gătească sănătos și să îi răsfețe pe nepoței cu delicatese culinare.

     Motivul pentru care nepoții și bunicii se ințeleg atât de bine este că sunt disponibili de joacă și maimuțăreală,  se simt bine împreună, le plac plimbările în parc,  recită poezii și citesc poveștj, sunt atrași de desenele animate, au de multe ori hobbyuri comune. Daca vei privi cu atenție în ochii bunicilor atunci când isi privesc nepoții, vei putea observa o flacară pe care nu ai vazut-o poate niciodata  atunci cand erai tu, la rândul, tau copil.

     Buncii pot fi adevărate modele  de viață pentru copii, îi pot influența în mod pozitiv, le pot face cunoștință cu o lume nouă (de exemplu daca trăiesc la tară), le pot transmite din moștenirea culturală (cântece tradiționale, povești, ghicitori).

     Unii bunici tind să-și răsfețe nepoții în mod excesiv, acționând, din păcate, în detrimentul independenței acestora. De exemplu, ei il hranesc pe cel mic si atunci cand acesta stie sa manance singur, il imbraca ei, chiar daca el poate singur, il spala sau fac diverse alte lucruri in locul lui. Așadar, ar fi bine sa existe o comunicare autentica intre parinti si bunici, astfel incat mediul in care se dezvolta copilul sa fie constant.

     Chiar dacă bunicii au un rol foarte important în viața micuților, îi învață ce semnifică familia unită, ce valori sunt împortante în viață, să fie creativi și să aibă încredere în ei, ei nu pot înlocui afecțiunea părinților și nevoia copiilor de a petrece cât mai mult timp cu părinții.

 

Vizualizări: 1304 | Adăugat de: iCxtream | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
00000
avatar