20.50 Războaiele și efectele sale asupra copiilor |
Încă de la la începutul lumii, copiii si adolescenții au fost victime și martori ai războaielor. Confesiunile acestora au fost extrem de rar consemnate, însă suferințele trăite de către aceștia au avut loc încă din Antichitate și Evul Mediul, prin intermediul crudiadelor copiilor și războaielor sfinte, pânâ in contemporaneitate. Conflictele actuale din Siria, Libia și din multe alte țări, din nefericire, reprezinăto o dovadă a perpetuării acestor conflicte. Secolul trecut, respectiv secolul XX ,s-a dorit a fi ”secolul copilului”, țintind a fi o perioadă cu cât mai puține conflicte armate. Din păcate, realitatea ne-a dovedit tuturor contrariul prin cele două războaie mondiale, Holocaustul și multe altele războaie interstatale și civile. Astfel conform statisticilor realizate de către cei de la UNICEF, efectele războiului și ale persecuției copiilor, prezentate cât se poate de succint, au fost următoarele: peste 1,5 milioane de copii au murit în anii ț80 în războaie, 12 milioane de copii și-au pierdut căminele, 4 milioane de copii suferă în urmă infirmităților provocate de război etc. Prin cercetările efectuate asupra copiilor și adolescenților victime ale războaielor s-au putut constata următoarele fenomene:
Trebuie ținut cont de faptul că ceea ce poate fi traumatizant pentru un copil mic, de exemplu frica de separare, poate să nu aibă același impact asupra unui adolescent. De cele mai multe ori, războiul și persecuțiile prin care trec copiii și adolescenții nu sunt evenimente singulare și izolate. Astfel trebuie avut în vedere în cazul anamnezei copiilor cu experiențe de război următoarele secvențe, conform studiilor efectuate de G.Fisher și P.Riedesser și anume:
În afară evenimentelor de război, prin prizonierat și exil, copiii și adolescenții sunt supuși unui stres suplimentar. Este necesar ca intervențiile terapeutice să aibă loc la următoarele nivele:
Sursa: Fischer, Gottfried (2007), ”Tratat de psihotraumatologie”, Ed. Trei |
|
Total comentarii : 0 | |